Ingredience:
- 300 gramů hladké mouky
- 200 gramů másla
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra z 1 BIO citronu
Na potření:
Jahodová, malinová či jiná oblíbená marmeláda
Postup:
- Máslo si vyndáme hodinu předem z lednice a rozkrájíme na malé kostky.
- V míse smícháme mouku a cukr metličkou. Cukru je dobré dát 90 gramů klasického a 10 gramů vanilkového.
- Přidáme máslo a prsty rychle utvoříme drobenku.
- Poté přidáme žloutek a citronovou kůru a opět rychle zpracujeme v hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň přes noc odležet v lednici. Nejlépe však 3 dny.
- Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů.
- Z těsta odkrojíme kousek, který rozválíme na tenký plát, nejlépe to jde mezi dvěma pečicími papíry. Zbytek těsta vrátíme zpět do lednice.
- Vykrajujeme požadované tvary a dáváme na plech.
- Před pečením ještě plech dáme do chladu. Díky tomu zůstanou všechny kousky po upečení stejné a křehké.
- Pečeme cca 10 minut, dokud cukroví nezrůžoví.
- Přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
- Před tím, než budeme cukroví mazat marmeládou, si vrchní dílky zvlášť pocukrujeme moučkovým cukrem.
- Skvělý trik je, že po slepení vložíme ještě malou lžičkou extra dávku marmelády do vytvořené výkroje.
- Uchovávejte v chladu a suchu, nejlépe v uzavíratelné krabičce.
Recept je od naši milé autorky Lenky
Lenka Nývltová je bloggerka, influencerka, nutriční specialistka, ale taky máma a vášnivá kuchařka, sportovkyně a cestovatelka. Jejím hlavním koníčkem je jídlo a vaření. Na svém blog lifefoodtravel.cz, který založila v roce 2012 a stejnojmenném instagramu se svými čtenáři sdílí tipy na zdravé recepty a vyvážené stravování. Zájem o zdravou stravu ji přivedl až ke kurzům holistické výživy, které absolvovala. Lenka ráda své dva koníčky: cestování a jídlo, spojuje dohromady – poznávání nových tradic a kultur skrz kuchyni je totiž to nejlepší, proto na blogu najdete i její zápisky z cest a tipy na restaurace a kavárny, kde se dobře napít a najíst. |